úterý 7. července 2015

8 nápadů na parádní pletené baby kalhotky

V těchto letních dnech bychom rádi naše miminka alespoň na chvilku vystavili paprskům sluníčka - jen tak málo, aby to pro ně bylo bezpečné. A tyto chviličky nám dávají nejlepší možnost pochlubit se originálními, sladkými, vlastnoručně upletenými kalhotkami. Tady je pár nápadů na ty kouzelné malé kousky oděvu.






Zdroj obrázku
Začneme historickým modelem ze čtyřicátých let. Určitě se bude líbit i dnes. Zkusila bych to plést od spodu jako přední a zadní díl, přičemž zadní díl (na obrázku není vidět) by byl jen do pasu a měl by kšandičky přišité anebo zapínací. Přední a zadní díl by byly sešité v rozkroku. Narozdíl od podobného modelu (s pecičkami), kde je v rozkroku vytvořené zapínání.



******
A ještě jeden model z historie, tentokrát ze šedesátých let.
Taky ho jistě lehce okoukáte a zvládnete.... Další obrázky modelu najdete přímo tu.

Zdroj obrázku

******
Zdroj obrázku
Podobného střihu jsou i bombarďáčky s pecičkami. Chce to měřit přímo na miminko,
začít asi v rozkroku, rozšířit pro nohavičky, pak plést rovně do podpaží, zúžit trochu pro přední díl, zároveň se vroubkovanými kšandičkami. Zkušenější pletalky prostě kouknou a vidí :-)
Víc obrázků k tomu najdete zde

******
Kriketové kraťásky pletené hráškovým vzorem. 
Vypadají šmrncovně, ale kšandičky asi budou padat z ramen...další obrázky jsou ještě zde

Zdroj obrázku
******
Následující plenkové kalhotky jsou velmi jednoduché. Pruh mezi nožičkami je pletený pružným vzorem, zatímco na něj navazuje pruh přes bříško a zadeček, pletený vroubkovaným žerzejem. A v pase zase několik řad pružným vzorem. Musí to být hotové za pár chvilek...můžeme začít tím pruhem v rozkroku a pak po spojení první a poslední řady pokračovat na kruhových jehlicích vzhůru k pasu anebo můžeme plést celé kalhotky jako jeden pruh - takže začít pružným okrajem v pase (např.)zadního dílu, uplést zadečkovou vroubkovanou část, pokračovat pružným vzorem pruhu mezi nožičkami, pak přední vroubkovanou částí a ukončit pružným lemem vpředu.
Výsledný pruh pleteniny přeložit v polovině a na bocích sešít - a je to, že?

Zdroj obrázku

Pro představu ještě v několika barevných variacích:

******

Tyhle kraťásky jsou taky parádní. A na obrázku je navíc docela dobře vidět, jak jsou pletené.
Spočítáte i oka, protože asi jsou tvořené na silnějších jehlicích - tipla bych č. 4 - 5.

Zdroj obrázku
******

Tak, tady máme celé rozkošné letní overálky s tisícem knoflíčků, doplněné čepičkami a ponožkami - to je vážně pro chvíle, kdy už nevíte co s volným časem. A vypadá to pletené tak na dvojkách jehlicích. Kdybychom vynechali to přední zapínání a pletli jako kalhotky od rozkroku vzhůru, v místě pasu bychom mohli pokračovat na kruhových jehlicích, pak raglánově ujmout pro rukávky (rukávky jsou zde pletené zvlášť a přišíté)... k tomu by stačil nějaký návod na raglánový svetřík, s tím, že dole bude sešikmený a v rozkroku zapínací. Taky to celé můžeme plést shora dolů... - že to zvládnete i bez návodu? Anebo si ho můžete koupit v angličtině za 7 Liber tady :-)

Zdroj obrázku

******

A tohle je parádní kousek! - kalhotky pletené shora dolů, pěkně dokulata vytvarovaná přední a zadní část a pak napletený dolní okraj s knoflíčky a dírkami (nebo možná jsou to patentky) - z obrázku je zase pěkně patrný počet ok, vzorek i přibližné ujímání/přidávání. Jen se do nich pustit!

Zdroj obrázku
******


1 komentář:

Komentáře se musí týkat článku.