pátek 17. srpna 2012

První pravidlo Pletařského jedenáctera

"Nejdříve si vybíráme model, pak teprve nakupujeme přízi"

Když si vybereme model např. v časopise a ten je pletený z příze, která je běžně k dostání v našich obchodech, je jednoduché se tímto pravidlem řídit. Horší je, pokud uvedená příze na našem trhu není běžně k sehnání. Dnes už to není velký problém, protože se dá nakupovat v zahraničních obchodech přes internet. Je to ale složitější a dražší. 
Pokud tedy nemůžeme nebo nechceme z nějakého důvodu použít přízi, která je v návodu uvedená (například se nevyrábí v takovém barevném odstínu, který potřebujeme), musíme použít přízi náhradní. 

Při výběru náhradní příze bychom měli dodržet některá pravidla:


  1. náhradní příze by měla mít velmi podobný vzhled jako původní příze (např. obsah barevných nitek, uzlíků apod.)
  2. náhradní přze by měla mít podobné složení - tedy % obsah jednotlivých materiálů. Zejména poměr bavlny a umělého vlákna (např. akrylu, polyesteru apod.). Tento poměr má velký vliv na výslednou pružnost hotového výrobku. 
  3. náhradní příze by měla mít přibližně stejnou délku návinu v klubku a stejnou doporučenou velikost jehlic.


Musím se přiznat, že sama se tímto prvním pravidlem jedenáctera moc neřídím. Většinou mne nejdříve zaujme materiál - nějaká úžasná příze v úžasném barevném odstínu a já neodolám a přízi koupím. teprve potom vymýšlím, co z ní vytvořím a pro koho to bude. O tom jak postupovat a jak vypočítat a vyměřit model z příze, kterou už máme, si povíme někdy příště.