pátek 14. září 2012

Druhé pravidlo pletařského jedenáctera

Přízi kupujeme v dostatečném množství. Při dokupování bychom nemuseli znovu trefit přesně stejný barevný odstín.

Tak tohle pravidlo je stále důležité. I když se může zdát, že dnes už přeci není problém dokoupit stejnou přízi i za týden nebo za měsíc. Toto pravidlo vzniklo v době socialismu, kdy jste si nemohli být jisti, že ve vašem obchodě za týden nebo za měsíc anebo vůbec ještě někdy budou mít stejnou barvu příze, jakou jste si nyní vybrali k pletení.

Dnes se mohu spolehnout, že když můj vybraný odstín nemají v jednom obchodě, najdu ho jistě v jiném. Nebo spíše prohlédnu všechny e-shopy s pletací přízí, které na internetu najdu, včetně výrobce a to by v tom byl čert, abych nesehnala co potřebuji...

Nicméně stále platí, že je lepší koupit si celé potřebné množství příze na plánovaný svetr najednou a raději ještě o klubíčko navíc. Jednak vám to ušetří čas s dalším dokupováním nebo sháněním a jednak se opravdu může stát, že ta dokoupená příze bude mít trochu jiný barevný odstín než ta původní. I přesto, že koupíte stejný druh příze ve stejném barevném odstínu. 

Jde o to, že barvení příze probíhá po částech, po tzv. šaržích (na některé přebalové pásce číslo šarže najdete) a ty se můžou nepatrně barevně odlišovat. Většinou to na koupeném klubíčku ani nepostřehnete. Ale pak na upleteném svetru najednou zjistíte, když na něj zasvítí sluníčko, že ta vrchní část plochy je trochu jiná než ta spodní.....a už s tím nic nenaděláte. Útěchou pro vás budiž, že to opravdu uvidíte jenom vy. Nikdo jiný si toho patrně nevšimne:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře se musí týkat článku.