úterý 26. března 2013

Jak vzoruje samovzorovací příze? moje zkušenost:-)


Přiznávám, že tento druh příze byl pro mne až do letošní zimy tak trochu záhadou. Jak může příze sama vytvářet nějaký vzor? Jaký vzor? Teprve letos jsem ji odhalila! 


Nejprve jsem zakoupila dvě klubka příze Olivie od Vlniky a pustila jsem se do svetříku pro vnučku. 
Objevila jsem takovou sladkou barevnou kombinaci růžové, bleděmodré, bílé - no zkrátka barevně to připomíná cukrovou vatu:
 Je to OLIVIE č. 6 (Vlnika). Na dvouletou vnučku je to přesně ono. Změřila a vypočítala jsem počet ok podle mikiny, která jí padne a nechala jsem se překvapit, co ta příze vlastně vytvoří za vzor...no, samozřejmě jsem nečekala, že bude sama tvořit dírkové a copánkové variace;-) ale při pletení lícovým žerzejem (líc hladce , rub obrace) se tvoří celkem pravidelné shluky stejně obarvených oblastí příze, takže to opticky vytváří zajímavé barevné tvary a pruhy. 

Ale pozor, není to tak vždycky. Ve skutečnosti záleží na tom, jak širokou pleteninu tvoříte. Při větším počtu ok se může vzor nehezky rozmělnit a veškeré vzorování se ztrácí. To se mi taky stalo se svetříkem pleteným beze švů - tedy zadní i přední díly v jednom kuse z příze OLIVIE č. 26 (Vlnika). 
   
Vzor se mi vůbec nelíbil, ale svetřík jsem nakonec dokončila. Není to tak hrozné. 

Ale abych si spravila trochu chuť, upletla jsem ze zbytku té samé příze (Olivie č. 26) ještě vestu 

a u té jsem naopak pletla jen na poloviční šířku zadního dílu - tedy zadní díl je vlastně sešitý ze dvou částí. Tam už se vzorování krásně projevilo. 

Paní prodavačka sice tehdy v obchodě pravila: "...a nedá se z toho plést zapínací svetřík, protože Vám přední díly nikdy nevyjdou stejné..."
Ale to je samozřejmě omyl -  mohou být přední díly stejné. Stačí, když při pletení druhého předního dílu kousek příze odmotáte a začnete stejnou barvou, jakou jste začala první přední díl. Podobně můžete ošetřit i pletení rukávů a ty pak také budou mít téměř totožné vzorování.



Stejným postupem a ve stejné velikosti jako nepovedený divoce flekatý svetřík pletu ještě druhý svetřík, tentokrát z Olivie č. 3 (Vlnika). Je tedy také pletený vcelku beze švů a při tom  má vzorování poměrně pravidelné.



A jaký z toho plyne závěr? Nevěřte obrázku od výrobce, stejný sled barev se vám většinou neukáže.
Pokud vím, tak se nikde na přebalu příze neuvádí optimální počet ok, na který je vzorování určeno. Jestli máte jinou zkušenost, napište ji, prosím, dole do komentářů. Ostatní pletařkám může Vaše zkušenost pomoci!

A moje doporučení: Samovzorovací přízi vždycky nejdříve vyzkoušejte anebo hledejte obrázky skutečných výrobků, abyste si udělala představu, jak svetřík ve Vaší šířce pleteniny bude vypadat. 

Pokud ovšem chcete být překvapena a je Vám jedno, jak divoká kombinace barev se vám na výrobku vytvoří, pak jděte rovnou na věc:-)

Všechny zde zobrazené svetříky jsou pletené na jehlicích č. 3,5. Návody na ně postupně přidám na web Klubu ručního pletení. Sledujte ho a nepřijdete o ně:-)

3 komentáře:

  1. Moc pěkné svetry.Také mám s touto přízi zkušenosti.Pletla sjem vnoučatům svetry a každému se moc líbily.Jarmila

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, vyfocené vzorky na přízích jsou pletené na 60 ok.
    Markéta B.

    OdpovědětVymazat
  3. zdravím - mě tady přize vyhovuje jen na pletení svetrů - nesmí být rozepínací

    OdpovědětVymazat

Komentáře se musí týkat článku.