neděle 24. května 2015

8 nápadů na pletenou deku


Občas máme chuť uplést něco jednoduchého, nenáročného, u čeho nemusíme moc přemýšlet, počítat a měřit.... k tomu je ideální pletená deka. Přidáváme každý večer kousek a pozorujeme, jak to přibývá. Tady je 8 nápadů na pletenou deku. Vyberte si, která se vám nejvíc líbí, přidejte svou fantazii a dejte se do tvoření!

1. Jednoduchá vzorovaná deka

Můžeme tím třeba potrénovat zajímavý vzor - ať už krajkový nebo copánkový, prostě jakýkoliv si vybereme. Po upletení můžeme deku ještě lemovat anebo nechat jak je. Je to jen na naší tvůrčí fantazii a chuti.


Přidat popisek
zdroj obrázku

2. Deka pletená technikou entrelac

Můžeme si vyzkoušet techniky, na které jsme si zatím ještě netroufli, například  ENTRELAC:

zdroj obrázku

3. Extra jemná deka

Když se ale plácneme trochu přes kapsu a pořídíme si opravdu kvalitní přírodní měkoučkou přízi, pak ani nezáleží na použitém vzoru a můžeme se do nové deky slastně zachumlat...

zdroj obrázku

4. Barevná deka pletená ze zbytků

Jestli máme chuť a dostatek zbytků barevných přízí, zkusíme jeden z druhů modulového pletení. Vypadá to na první pohled komplikovaně, ale je to jednoduché

zdroj obrázku
Začneme upletením čtverce pro střed celé plochy. Nahodíme počet ok podle vlastní volby, třeba 20. Upleteme stejný počet řad - tedy třeba 20 a všechna oka uzavřeme až na to posldení, to necháme živé. Práci pootočíme ve směru hodinových ručiček a nabereme nová oka ze strany, kterou máme nyní před sebou. Pro střídání barev použijeme další odstín příze. Pleteme žerzejem nebo třeba hráškem počet řad, jaký chceme, třeba 10. V poslední řadě všechna oka uzavřeme, až na to poslední oko. To zase necháme na jehlici. Práci opět pootočíme o 90° ve směru hodinových ručiček a nabereme oka ze strany, kterou máme právě před sebou. Postup opakujeme, dokud máme dost příze nebo dokud není pletenina tak velká, jak potřebujeme. Můžou vzniknout zajímavé barevné kombinace.



5. Spirálová deka

Dalším zajímavým a jednoduchým způsobem je pletení spirálové deky: Nejvíce se vžil název "Deka na 10 ok". Můžeme samozřejmě začít i na jiný počet ok a mít proužek širší nebo užší. Ale těch 10 je tak akorát. Princip je v tom, že pleteme stále jen 10 ok, prvním okem připlétáme proužek k hotové pletenině a rohy tvarujeme zkrácenými řadami (zkracujeme o 1 oko, pak zas rozšiřujeme o 1 oko). Začneme tím, že nahodíme 10 ok (+2k.o.) upleteme cca 10 řad a vytvarujeme první roh. Dál pokračujeme tak, že na vnitřní straně proužku vždy krajové oko spleteme s krajním okem již hotové pleteniny. Zkusila jsem a doporučuji plést na krátkých ponožkových jehlicích...


6. Deka sešitá ze čtverců

Velkou parádu udělá deka složená z barevně ladících čtverců. Čtverce upleteme jednotlivě a nakonec je sešijeme dohromady. Barevně je poskládáme tak, aby žádné dva  stejné spolu nesousedily.


7. Deka ze čtverců pletená vcelku

Pokud pleteme deku vcelku, jen střídáme barvy příze jako při vyplétání barevného obrázku. Tento způsob je náročnější na prostor a uspořádání více klubíček, ze kterých máme rozpleteno. Zajímavé je například mít dvě kontrastní barvy příze, plést dvojitým vláknem a vytvořit třetí odstín tak, že spojíme vlákna obou barev..


zdroj obrázku

8. Deka pletená na PVC trubkách

zdroj obrázku

Tak tohle je fakt jen pro odvážné a originalitu milující pletařky. Nebát se a zkoušet!: Navštívit instalatérské potřeby, koupit plastové trubky o průměru takovém, abychom je udrželi v ruce. U nás jsou většinou šedé barvy. Tyto trubky jsou za tepla tvarovatelné, takže je můžeme po nahřátí  trochu zaoblit do špičky na jednom konci a přizpůsobit k pletení. Ale raději se poradíme s nějakým instalatérem, který má s jejich  tvarováním zkušenost. a nebo je ošetříme jen lepící páskou jako je to doporučeno v doprovodném videu na stránce s nápadem: . Místo příze je ve videoukázce použita tenká flísová deka rozstříhaná na pruhy. Jestli zvolíme klasickou pletací přízi, musíme ji vést v mnoha vláknech. Nejlépe vyzkoušet - kolik vláken potřebujeme spojit? 10 nebo 30? nemám tušení, snad tolik, aby výsledné silné vlákno bylo o něco tenší než je trubka, kterou chcete použít....  Jestli se do toho pustíte, tak DRŽÍM VŠECHNY PALCE!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře se musí týkat článku.